Het Verbond

HET VERBOND

WAT IS HET VERBOND?

We hadden geen enkele ervaring met festivalorganisatie toen we in de vroege zomer van 2020 bij elkaar kwamen. Een theaterdocent, een dramaturg en een (trainings)acteur uit Groningen met een liefde voor het theater en de provincie. Met de ambitie om het Groningse theaterlandschap tijdens de pandemie te verbinden, de kracht van de naïviteit en de steun van ons theaternetwerk hebben we toen in tien weken de eerste editie van Het Verbond Groningen op poten gezet. 

Drie jaar later is het festival in de kern onveranderd: in het laatste weekend van september spelen twaalf Groningse theatermakers, zowel professioneel als amateur, korte voorstellingen verdeeld over vier routes, waarbij het publiek op één avond drie voorstellingen ziet, waarvan twee een verrassing zijn. Het Verbond verbindt, maakt zichtbaar en wisselt uit. 

Het was voor ons vanzelfsprekend dat het festival er moest zijn voor het gehele theaterlandschap, zowel amateur als professioneel. Alle drie zijn we als amateur begonnen in Groningen, en nu als professionals werken we veel met deze groep. De liefde voor de liefhebber is groot binnen ons collectief. Zij vormen een wezenlijk onderdeel van het theaterecosysteem. We zien nog te veel een kloof tussen het professionele theaterleven en de amateurmaker. In de verbinding tussen deze groepen ligt wat ons betreft een schat aan innovatie, groei en ontwikkeling. 

Onze missie

Het Verbond Groningen is dé plek waar het Groningse theaterecosysteem samenkomt. Want: samen sta je sterker dan alleen. Vanuit de liefde voor theater en voor ons Noordelijke theaterland, is het doel van Het Verbond om het Groningse theaterecosysteem te verbinden, versterken en verdiepen en het amateur- en het professionele veld dichter bij elkaar te brengen. 

Theater is bij uitstek een plek voor ontmoeting, uitwisseling en gesprek. Theater is samenkomen in het hier en nu. Een moment waar je in aanraking kunt komen met nieuwe mensen en ideeën. Het is een weerspiegeling van de mensheid, van de maatschappij. Een moment van reflectie op alle grote en kleine zaken van het leven. Ontmoeting en verbondenheid zijn al inherent aan theater. Het Verbond maakt deze verbinding expliciet. 

Met Het Verbond dragen we actief zorg voor het theaterecosysteem van Groningen. We creëren zowel sentimentele als werkelijke verbindingen tussen alle betrokkenen. Het Verbond werkt vanuit de visie dat een vruchtbaar theaterecosysteem het beste functioneert als alle betrokken partijen en deelnemers met elkaar verbonden zijn; zij elkaars kracht en eigenheid erkennen en het publiek kennis neemt van de diversiteit die het theaterecosysteem te bieden heeft. Dit geldt voor zowel de maker als de toeschouwer. In die diversiteit, maar vooral in de uitwisseling met elkaar, ontstaat samenwerking, kennisdeling en verbondenheid. 

 

Organisatie Het Verbond

Artistiek Leider: Tim van der Molen

Zakelijk Leider: Siebren de van der Schueren

Programmamaker:  Jolien Akkerman

Productieleider:
Fiana de Raaf

Marketeer:
Iris Kelder

Deelnemers aan voorgaande edities

2020

Jan Veldman
Groningse theater- en liedtekstschrijver

De Noorderlingen
Vooropleiding theater

GOOV
Amateurmusicalvereniging

Roux
Theatercollectief van Sander en Nathalie Roux

GST, GUTS, Idiomotor
Samenwerking studentenverenigingen onder leiding van Sarah van der Meere

Jonge Sla Theater
Jongerentheater

Het Peloton
Amateurtheatervereniging Groningen

Vals Alarm
Amateurmusicalvereniging

Mads Wittermans
Theatermaker en acteur

K&M Noorderpoort
Opleiding voor theaterprofessionals

Bab Ad-daar
Community van ruim 150 nieuwkomers

Ada & Olympia
Twee dansers van The Poetic Disasters Club (NITE)


2021

Dames Slier
Muzikale theatervoorstellingen & Milieueducatie voor kinderen

De Noorderlingen
Vooropleiding theater

Nina Iggy + Jos Jacob
Theatermaker en decor-/kostuumontwerper en performers

Roux
Theatercollectief van Sander en Nathalie Roux

GST, GUTS & A-Way
Samenwerking studenten verenigingen, een uit leden samengesteld artistiek team en spelersgroep

Philipp Cahrpit
Theatermaker

Zuhause
Theatercollectief

Het Kanaal
Muziekaal theatercollectief

Lieke van den Krommenacker, Aranka Plante, Fenna Smits
Een schrijver die voor het eerst een theatertekst schrijft die werd geregisseerd door twee beginnende theatermakers.

Noorderpoort i.s.m Theater de Steeg
Opleiding voor theaterprofessionals
Organisatie voor theatereducatie

Bab Ad-daar
community van ruim 150 nieuwkomers

Charlotte Beerda
Spoken-word-artiest en zangeres die voor het eerst een theatervoorstelling maakte